Blaty są jednym z najważniejszych elementów konstrukcyjnych mebli kuchennych. Wykonujemy na nich różnego rodzaju prace kuchenne, przechowujemy sprzęty, same blaty natomiast nadają kuchni estetycznego, kompletnego wyglądu, podkreślając jej wystrój. Z roku na rok coraz więcej osób decyduje się na montaż kamiennych blatów kuchennych. Sporym zainteresowaniem cieszą się naturalne kamienie takie, jak granit i marmur. Różnią się między sobą nie tylko wyglądem, ale przede wszystkim właściwościami użytkowymi.
Blaty kuchenne z granitu – trwałość i ponadczasowa estetyka
Blaty granitowe są popularne od wielu lat. Swoją sławę zawdzięczają doskonałym właściwościom użytkowym, klasycznemu, estetycznemu wyglądowi oraz dużemu zróżnicowaniu kolorystycznemu i wzorniczemu. Są idealnym wyborem do kuchni, w których sporo się gotuje, gdyż są odporne na uszkodzenia mechaniczne, zarysowania, a także działanie wody, kwasów i zasad. Ze względu na ich ponadprzeciętną wytrzymałość, na blatach granitowych możemy na stałe przechowywać także ciężkie sprzęty kuchenne.
Blaty kuchenne z granitu są odporne na działanie wysokich temperatur. Pozwala to ustawiać bezpośrednio na nich gorące naczynia i garnki, bez konieczności stosowania dodatkowych, często mało estetycznych podkładek. Co więcej, są bardzo łatwe w pielęgnacji – wystarczy dbać o ich regularne czyszczenie oraz impregnację, którą zaleca się wykonywać raz na kilka lat. Do umycia blatów wystarczy delikatny detergent i miękka ściereczka, nie ma natomiast konieczności stosowania silnych środków chemicznych, gdyż granit sam w sobie posiada naturalne właściwości antybakteryjne.
Blaty kuchenne marmurowe – luksus i elegancja w domowym wnętrzu
Alternatywą dla blatów granitowych są blaty kuchenne marmurowe, których wybór rozważa coraz więcej osób. Marmur jest kamieniem naturalnym, który wprost kojarzy się z luksusem, elegancją i prestiżem. Idealnie odnajduje się więc w klasycznych, urządzonych ze smakiem kuchniach. Warto jednak wiedzieć, że blaty kuchenne marmurowe posiadają zgoła inne właściwości niż ich granitowe odpowiedniki. Są przede wszystkim dużo od niech delikatniejsze, co bezpośrednio wpływa na sposób ich użytkowania.
Decydując się na blaty kuchenne marmurowe, należy obchodzić się z nimi z najwyższą ostrożnością. Marmur jest dość miękkim i podatnym na uszkodzenia kamieniem, który bardzo łatwo zarysować lub uszkodzić podczas nieostrożnego użytkowania. Jest także dość chłonny, przez co należy dbać o jego regularną impregnację, którą zaleca się przeprowadzać nawet kilka razy w roku. Nie jest także odporny na wysokie temperatury, działanie kwasów i chemii domowej, które mogą powodować powstawanie na jego powierzchni nieestetycznych plam.
W związku z tym profesjonalne zakłady kamieniarskie polecają swoim klientom wybór innych, lepiej dostosowanych do warunków kuchennych rozwiązań – świetną alternatywą dla blatów marmurowych są bowiem powierzchnie robocze wykonane z kwarcytu naturalnego lub konglomeratu kwarcowego, które wizualnie są bardzo podobne do marmuru, lecz pozbawione jego podstawowych wad. W sytuacji, kiedy zależy nam zarówno na estetyce kuchennej powierzchni roboczej, jak i jej praktyczności, bardziej opłaca się sięgnąć po alternatywne rozwiązania.